Pinchéapa

Utbredning: Finns nu bara kvar i nordöstra Colombia.

Kroppslängd: 20-29 cm, svanslängd 31-42 cm

Livslängd: Närmare 20 år

Föda: Insekter, ödlor, spindlar, småfåglar, snäckor, grodor, frukt, blommor och sav.

Övrigt: Pinchéapan (eller bomullshuvudtamarin) tillhör liksom övriga tamariner, silkesapor och goeldisapan, familjen kloapor. Kloaporna har flera egenskaper som är ovanliga hos övriga primater.

De är monogama, d.v.s. har samma partner livet ut, föder oftast tvillingar som fadern och äldre syskonen hjälper till att ta hand om. Faktum är att honan efter de första dagarna endast tar ungarna då hon skall dia dem, i övrigt bärs de omkring av resten av familjen.

En annan skillnad mellan kloaporna och de övriga aporna i Nya Världen, är att de har klor på samtliga tår och fingrar, stortån undantagen. Detta ger dem bättre möjlighet att utnyttja de vertikala grenarna i regnskogen.

Pinchéapan dödades förr av Sydamerikanska indianer för köttets skull. Samlare och handlare sålde denna söta apa till zooaffärer och  laboratorier i tusental. Dess framtid är mycket osäker, då  pinchéapans miljöer förstörs i regnskogen.

Vikt 350-450 gram.

   
 

dvärgsilkesapa-med-diffus-kantskärpa-i-färg_fri

Kontakt

 

Skansen-Akvariet AB
Box 27807
115 93 Stockholm

Telefon: 08-666 10 00
info[at]skansen-akvariet.se