Kattalemur/Ringsvansmaki
Kattalemur/Ringsvansmaki
Kattalemur/Ringsvansmaki

Utbredning: Sydvästra Madagaskar

Kroppslängd: 50 cm

Livslängd: 25-30 år

Föda: 70 procent frukter, 30 procent löv och blad

Övrigt: En av världens mest kända halvapor är kattalemuren/ ringsvansmakin. Dessa finns endast på ön Madagaskar och på ön Komorerna.

Namnet kommer av att de låter som katter. Deras andra namn, ringsvansmaki, syftar på att de har vackra svart- och vitrandiga svansar. De har en grå till brun rygg, vit mage, vitt ansikte med nästan svarta ringar runt ögonen och vita öron. Deras kroppar är cirka 50 cm långa och deras svansar är ungefär 60 cm långa.

För cirka 55 miljoner år sedan anlände lemurernas förfäder till Madagaskar. Som tur var fanns det inga andra djur som kunde konkurrera ut dessa apor. De har därför i lugn och ro kunnat utvecklas och det har lett fram till ett stort antal arter. En av dessa är kattalemuren.

Beteende

Kattalemurer är väldigt sociala djur med strikt rang inom gruppen. De är också en av få lemurarter som håller revir. Med detta menas att de inte vandrar utanför det egna området. Honor är alltid högre i rang än hanar. En hona vinner alltid om hon hamnar i bråk med en hanne. Ett sätt att hålla ordning på gruppens rangordning är att bråka med varandra.

Lemurer har på olika ställen på kroppen s.k. doftkörtlar. Lemurerna använder dessa för att markera sitt revir.

Kattalemuren använder sig av olika ljud för att bestämma vad de ska göra. ”miaouw” betyder: Nu rör vi på oss. När faror lurar skriker alla lemurerna tillsammans ”oua-oua”.

Förökning

När lemurerna är omkring ett och ett halvt år gamla kan de para sig för första gången. Detta sker i slutet av oktober. Efter ungefär fyra och en halv månader, alltså runt april, föds ungen. Vanligast är att det föds en unge, men även tvilling födsel förekommer. Mamman bär ungen eller ungarna på magen de två första veckorna. Sen bär mamman dem på ryggen och magen. De diar i ungefär 100 dagar.

Det är vanligt att honorna hjälps åt med att ta hand om varandras ungar. Även hanarna hjälper till, fast det gäller att inte stå för låg i rang för det tycker inte honorna om.

Framtiden för lemurer

Kattalemurens största hot i framtiden är att dess naturliga miljö förstörs. Bland annat genom regnskogens skövling för att göra plats för odlingar.

Visste du att:

¤ Kattalemurer är de lemurer som tillbringar mest tid på marken.

¤ Svansen har två uppgifter: Signalera gruppen var individen befinner sig. Hanar ”doftkrigar” med svansen. Den som vinner stinker mest!

¤ Precis som människor tycker de om att sola.

¤ Under den kalla årstiden vill inte lemurer vara ute om det inte är sol förstås. Då kan de komma ut korta stunder under dagen. Men för det mesta håller de sig inne i värmen. På vintern är det alltså inte säkert att du ser några lemurer hos oss.

 

There are many remedies. It is easy for individuals to get medications online. How it is possible? There were just couple of examples. Many families regard about buy kamagra 100mg. Nowadays many users search online for the exact phrase ‘buy kamagra oral jelly 100mg‘ on Google. Matters, like http://kamagraoraljelly.me/, refer to varied types of medic problems. A accepted form of sexual dysfunction among men is the erectile disfunction. Commonly, this may include diabetes, kidney disease, or a venous leak. When you visit a health care professional about erectile malfunction, he or she commonly should take a detailed sexual story, give you a full physical examination to determine cholesterol, and order an EKG if you’re over 50. If you would like advice about Kamagra, one of pharmacists will make existing medicines that are suitable for you to take. You will then be able to get the drug.

   
 

dvärgsilkesapa-med-diffus-kantskärpa-i-färg_fri

Kontakt

 

Skansen-Akvariet AB
Box 27807
115 93 Stockholm

Telefon: 08-666 10 00
info[at]skansen-akvariet.se